Zdravljenje aken

Akne so ena najpogostejših kožnih bolezni, ki bolj ali manj prizadenejo skoraj vsakega mladostnika.  Proti aknam lahko precej storimo vendar zahteva odstranjevanje aken oz. odstranjevanje mozoljev resen pristop.

Pri večini bolezen po puberteti izzveni, lahko pa traja tudi preko 30. leta starosti. Ker je najpogosteje prizadet obraz, predstavljajo akne na obrazu za mnoge velik problem, ki v veliki meri zmanjšuje kvaliteto življenja. Pojavijo se lahko tudi brazgotine od aken oz. brazgotine od mozoljev.

Zato je potrebno akne obravnavati resno – z ustrezno nego in zdravljenjem skrajšati trajanje bolezni in preprečiti nastanek najtežjih oblik, ki zapuščajo trajne posledice (npr. brazgotine od aken).

Katere metode uporabljamo proti aknam?

Zdravljenje aken poteka individualno. Metodo proti aknam odločimo individualno glede na težo obolenja, ter spol in starost bolnika. Zdravljenje aken za blage oblike velikokrat zadostuje nanašanje različno delujočih raztopin, krem in gelov. Z njimi odstranjujemo maščobni sloj kože, zaviramo nastajanje ogrcev in blažimo vnetje.

Hujše oblike aken zdravimo s tabletami in kapsulami določenih antibiotikov hormonov in derivatov vitamina A (retinoidov). Takšno zdravljenje je dolgotrajno in zaradi nekaterih stranskih učinkov tudi ni primerno za vse bolnike.

Zato v zadnjem času za zdravljenje aken uspešno izkoriščamo fototermično delovanje intenzivne pulzne svetlobe. Žarki, ki jih ta aparatura seva, delujejo na  vse mehanizme nastanka aken: povečane lojnice, izločanje spremenjenega loja, prehitro poroženevanje celic v izvodilu lojnic in na bakterije, ki so odgovorne za vnetje.

Z istimi žarki, a nastavitvijo drugih parametrov, pa lahko omilimo tudi brazgotine in posvetlimo pigmentacije, ki velikokrat ostanejo zaradi stiskanja mozoljev, ali po nepravočasno in neustrezno zdravljenih aknah.

KOLIKOKRAT JE POTREBNO POSTOPEK PONOVITI?

6 – 10 krat, kar je odvisno od teže aken

POSTOPEK JE KRATEK IN VAREN

Poseg traja približno pol ure. Med presvetljevanjem se čuti rahlo zbadanje.
Po posegu se lahko pojavita kratkotrajna rdečina kože in/ali rahla oteklina, ki izgineta v enem ali dveh dnevih.

NAVODILA ZA RAVNANJE PRED IN PO POSEGU

Na dermatološkem brezplačnem pregledu svetujemo način zdravljenja, prav tako pa vas tudi natančno seznanimo z ravnanjem pred in po posegu.