Fotopomlajevanje

Poznavanje in razumevanje procesov staranja kože, nam je omogočilo, da se problematike lotimo kompleksno, s tehnologijo nekoherentne intenzivne pulzne svetlobe (IPL terapija).

Poleg nekoherentnosti, se žarki ločijo od laserskih tudi po širokem spektru valovnih dolžin, zaradi česar imajo širšo možnost delovanja v različnih plasteh kože (npr. fotopomlajevanje obraza)

Fotopomlajevanje – način delovanja

V vrhnjih plasteh kože se žarki določenih valovnih dolžin vsrkajo v različne pigmente, s čimer postopno odstranimo:

  • starostne lise,
  • pege,
  • razširjene žilice površinskega pleteža in
  • druge nenevarne površinske tvorbe, ki jih povzročajo škodljivi vplivi okolja.

Prav tako na meji med povrhnjico in usnjico sprožimo pojačano obnavljanje celic.

V globljih plasteh kože, z žarki drugih valovnih dolžin, vplivamo na samo vezivno tkivo (ga preoblikujemo) in vzpodbudimo delitev celic, ki poleg drugih pomembnih sestavin medceličnine, na novo tvorijo tudi kolagena in elastična vlakna.

Učinski fotopomlajevanja na kožo

Že po prvem posegu postane koža bolj napeta in gladka. Po 4-6 posegih, kolikor jih povprečno priporočamo, pa postopno zbledijo pege, starostne pigmentacije in drobne žilice, tako da koža dobi svetlejši, bolj enakomerneje obarvan ten.

Plitke gubice, zlasti gube okrog oči in ust, se v veliki meri izravnajo, zmanjšajo se razširjene pore, koža postane bolj čvrsta in elastična.

Komu priporočamo fotopomlajevanje?

Ta metoda pomlajevanja je primerna za vse osebe:

  • ki ne želijo večjih, radikalnih posegov v svoje telo (npr. operativnih, povezanih s splošno anestezijo)
  • pa tudi za tiste, ki si ne morejo privoščiti dolgih bolniških staležov po operativnih posegih. Po metodi fotopomlajevanja se namreč lahko že isti dan vrnete k svojim vsakodnevnim aktivnostim.

Koliko časa traja poseg fotopomlajevanja?

Celoten postopek traja približno 1 uro. Najprej se koža ustrezno pripravi, nato se presvetli celotna površina področja, ki ga tretiramo – obraz, vratni izrez, roke,…

Med presvetlevanjem se čuti rahlo zbadanje, ki je redko tako intenzivno, da moramo predhodno uporabiti anestetično kremo.

Opisana metoda fotopomlajevanja je danes tudi v svetu izjemno popularna, ker je neinvazivna, a kljub temu učinkovita.

Fotopomlajevanje – možni stranski pojavi

Po posegih fotopomlajevanja se pojavi le kratkotrajna nežna rdečina kože in/ali rahla oteklina tkiva ter prehodna potemnitev pigmentnih nepravilnosti, ki se nato odluščijo.

Postopek pa ni samo učinkovit, ampak tudi varen. Upoštevati se morajo vsa navodila zdravnika glede ravnanja pred in po posegu.