Botulin – botoks terapija

Pomlajevanje z botoksom

Za glajenje gub in preprečevanje nastanka mimičnih oz. izraznih gub na obrazu uporabljamo botulinski toksin A – botulin (botoks, ang. botox).

Botulin je naraven, prečiščen protein, ki ga proizvaja bakterija Clostridium botulinum. Z brizganjem botulina v točno določene mišice zavremo sproščanje acetilholina iz živčnih končičev, ki te mišice oživčujejo. Mišice se zato sprostijo (se ne krčijo) in tako se zgladi tudi nagubana koža nad njimi.

Učinek botulina pa je tudi preventiven. Z zmanjšanjem aktivnosti mimičnih mišic zaviramo in upočasnjujemo nastanek izraznih gub.

Botoks, kot preparat popularno imenujemo, je primeren:

  • za vse, ki že imajo močneje izražene gube,
  • prav tako pa tudi za tiste, ki opažajo prve gube okrog oči, na čelu, med obrvmi, in gube drugod na obrazu pa želijo njihovo poglabljanje preprečiti.

 

Kako poteka poseg z botulinom (botoksom)

Posebej pripravljeno raztopino botulinskega toksina A (botulina) v količinah, ki so odvisne od lokalizacije in globine gub, vbrizgamo v točno določene obrazne mišice.

Največkrat pred posegom z botulinom ni potrebna lokalna anestezija, na občutljivejših lokalizacijah (npr. gube okrog oči) in pri ljudeh z nižjim bolečinskim pragom, pa jo opravimo s hlajenjem ali lokalnimi anestetiki.

 

Zakaj je uporaba botoksa tako popularna?

Tako v svetu, kot pri nas, se uporaba botulina iz leta v leto povečuje, ker je poseg učinkovit in povsem varen.

Začetni učinek opazimo že po nekaj dneh, optimalni pa po treh do štirih tednih. Učinek traja približno 6 mesecev, nakar začne postopoma popuščati in po 6-8 mesecih se delovanje mišic povrne v prvotno stanje.

To lahko preprečimo s ponovitvami postopka 2 krat letno.

 

Kdo se odloča za poseg z botoksom?

Mlajši želijo s posegom preprečevati poglabljanje gub, starejši pa s kontinuirano aplikacijo leta izgledati mladostno – zgladiti gube na obrazu.

So pa tudi taki, ki želijo, samo v določenem trenutku ali ob posebni priložnosti, tudi z videzom izboljšati svoje počutje.

 

Kontraindikacije in možni stranski učinki

Pred posegom se natančno pogovorimo v vaših željah, prav tako pa tudi v eventualnih stanjih, ki preprečujejo uporabo tega preparata.

Seznanimo vas z možnostjo nastanka stranskih pojavov, kot so kratkotrajna rdečina in manjša modrica. Drugi zapleti so redki in kar je bistveno – vsi prehodni.