Odstranjevanje znamenj in drugih pigmentnih sprememb

“Na koži, še zlasti na obrazu, rokah in podlahteh, se mi pojavljajo rjavkaste lise, ki me zelo motijo. Ali jih je možno odstraniti?«, so pogosta vprašanja namenjena dermatologu.

Odgovor ni vselej pritrdilen, saj se pigmentne spremembe (znamenja) zelo razlikujejo ne samo po globini kože, v  katero se pigment nalaga, ampak tudi po vzroku in mehanizmu njihovega nastanka.

Zato dermatologinja s posebno preiskovalno metodo – dermatoskopijo pravilno postavi diagnozo in se odlloči za najprimernejše zdravljenje (odstranitev znamenj).

Še posebej pomembno je, da z dermatoskopom veliko bolj zanesljivo ločimo nenevarne pigmentne spremembe od predstopenj melanoma in malignega melanoma. V takih primerih bi različni fizikalni, kemični ali fototermolizni postopki lahko privedli do usodnih posledic.

Iz estetskih razlogov odstranjujemo pegestarostne pege – zaradi prekomerne izpostavitve UV žarkom nastale lise, površinske pigmentacije, ki se pojavljajo pod vplivom hormonov (melozma) in tiste, ki ostanejo po nekaterih vnetnih procesih.

Odstranjevanje znamenj – metode

Za nekatere pigmentne nepravilnosti je uspešna uporaba belilnih (depigmentacijskih) sredstev, vendar lahko optimalni učinek pričakujemo šele čez nekaj tednov ali mesecev.

Za druge je bolj primeren kemični piling, pri katerih z različnimi kislinami in njihovimi koncentracijami dosežemo različno globino kože.

Uspešno dosežemo odstranjevanje pigmentnih znamenj (določene pigmentne spremembe) z intenzivno pulznim svetlobnim virom.

Po posegu se čuti na mestu pigmentacije rahlo pekoč občutek, lise pa v naslednjih dneh potemnijo in se po največ 14 dneh odluščijo.

Tako pred, kot po posegu je pomembna zaščita pred UV žarki.