Izboljšanje stanja strij

Strije so brazgotinam podobne spremembe, ki spravljajo v slabo voljo veliko žensk, pa tudi moških. Pri ženskah jih opažamo običajno na prsih, trebuhu, zadnjici in stegnih, pri moških pa na ramenih, nadlahteh in bokih.

Pojavljajo se lahko že v zgodnji mladosti, pa vse do poznih zrelih let.

Vzroki nastanka strij

Najpogostejšo vzrok je hitro pridobljena telesna teža (maščoba in/ali mišična masa), zaradi česar se koža prekomerno razteza, kolagena vlakna »razpokajo« in v končni fazi se koža stanjša.

90% nosečnic ima bolj ali manj izražene strije, čeprav se večina trudi, da bi njihov nastanek preprečila z raznimi kremami in mazili.

Redkeje nastanejo strije kot stranski pojav zdravljenja z določenimi hormoni (v obliki krem, tablet ali injekcij) in pa v sklopu nekaterih bolezenskih stanj.

Postopki izboljšanja stanja strij

Kako odstraniti strije?” je pogosto zastavljeno vprašanje vendar je odgovor, tako kot pri brazgotinah, da tudi strij ne moremo povsem odpraviti (odstranjevanje strij), lahko pa v veliko primerih njihov izgled izboljšamo, zlasti s kombinacijo različnih postopkov.

    • V začetni fazi razvoja strij, ko so te še rdeče – vijoličaste barve in nekatere dvignjene nad nivo kože (striae rubre) jih z visoko energijskim žilnim laserjem posvetlimo, zgladimo in zožamo, tako da postanejo bistveno manj moteče.
    • Starim, vgreznjenim, belim strijam (striae albe) izboljšujemo videz s preoblikovanjem in tvorbo novega veziva s svetlobo drugih visokoenergijskih laserskih in intenzivnopulznih sistem
    • Pri določenih strijah so uspešne tudi metode kemične ablacije.