Odstranjevanje brazgotin – izboljšanje stanja brazgotin

Vsaka globoka poškodbe (rana) zaraste v brazgotino. Na potek celjenja rane, ki ga razdelimo na 3 faze, vpliva veliko število dejavnikov. Od njih je odvisno kakšen bo končen izgled brazgotine (brazgotine na obrazubrazgotine od mozoljev).

Vnetni in proliferativni fazi celjenja sledi faza zorenja, ki lahko traja tudi leto in več. Sprva je brazgotina zaradi novo nastalih kapilar in kolagena, ki je tudi nepravilno razporejen, zadebeljena in rdečkasta. Kasneje se odvečni kolagen razkroji, žilice ne nastajajo več in brazgotina se splošči in posvetli.

V kolikor ti procesi potekajo iz različnih vzrokov drugače, nastanejo estetsko moteče brazgotine:

  • Eritematozne brazgotine (vijoličaste ali rdeče) – proces nastajanja žilic je podaljšan
  • Hipertrofične brazgotine in keloidi (zadebeljene) – tvorba kolagena je večja od razgradnje na mestu poškodbe, pri keloidih pa tudi v okolici
  • Atrofične brazgotine (vleknjene) – pojačana razgradnja kolagena
  • Pigmentirane brazgotine (rjavkaste) – ob poškodbi se spodbudi tvorba pigmenta melanina

Postopki izboljšanja stanja brazgotin

Popolno odstranjevanje brazgotin ni mogoče z nobenim postopkom (velja tudi za lasersko odstranjevanje brazgotin). Lahko pa izgled večine bolj ali manj izboljšamo. Velikokrat ena oblika posega ne zadostuje, potrebna je kombinacija dveh ali večih.

  • V začetnih fazah celjenja rane je potrebna preventiva v smislu njene pravilne oskrbe, izogibanja pretirane fizične aktivnosti, zaščita pred soncem, uporaba raznih sredstev, ki zavirajo brazgotinjenje,…
  • »Mlade« brazgotine so vse rdeče, nekatere pa take tudi ostanejo. Pri njih uporabljamo žilni laser, ki brazgotino posvetli.
  • Pigmentirane brazgotine posvetlimo z laserjem, katerih žarke absorbira kožno barvilo melanin. Pri določenih brazgotinah z visoko energijskim laserskim in intenzivno pulznim sistemom – s pomočjo fototermičnega učinka, spodbujamo fibroblaste k tvorbi novega kolagena.
  • V nekatere zadebeljene (hipertrofične) brazgotine vbrizgavamo zdravila, ki brazgotino zgladijo.

Pristop k zdravljenju brazgotine je torej individualen, po natančnem pregledu pa večinoma tudi predvidljiv.