Lasersko odstranjevanje kapilar – razširjenih žilic


Trajno razširjene žilice (kapilare) na obrazu
, vratnem izrezu in spodnjih okončinah ter tudi nekatere druge žilne tvorbe, danes najuspešneje in z najmanj stranskimi učinki odstranjujemo z žilnimi laserji.

najsodobnejšo tehnologijo te vrste se prilagodimo različnim tipom kože ter globini in stopnji razširjenosti žilic.

Način delovanja laserja za odstranjevanje kapilar

Z ozkim snopom  laserkih žarkov potujemo nad kožno žilico (kapilaro). Žarke določene valovne dolžine vpija ciljna tarča – krvno barvilo (hemoglobin), ki je v rdečih krvničkah žil (entrocitih).

Zaradi spremembe svetlobne energije v toplotno (fototermični učinek) le ta uniči rdeče krvničke in žilno steno (koagulacijska nekroza), ki se čez čas vsrkajo v okolno tkivo. Razširjena žilica tako izgine.

Gre torej za selektivno fototermolizo – ciljno tkivo se toplotno uniči, okolne kožne strukture pa očuvajo.

Lasersko odstranjevanje kapilar in drugih različnih žilnih nepravilnosti

Teleangiektazije (trajno razširjene venule, kapilare ali arteriole) se pogosto pojavljajo na obrazu – kapilare na obrazu.

Kapilare na obrazu in drugod lahko nastajajo zaradi:

  • genetske predispozicije,
  • hormonskih sprememb, v sklopu določenih kožnih in sistemskih bolezni,
  • uživanja alkohola,
  • najpogosteje pa kot posledica prekomernega, dolgotrajnega izpostavljanja soncu.

Bolniki z rosaceo imajo poleg drugih sprememb prisotne tudi teleangiektazije, ki se ne odzivajo na običajno zdravljenje te bolezni in predstavljajo indikacijo za lasersko terapijo. Ostale spremembe zdravimo lokalno in s tabletami.

Pajkasti angiom (nevus araneus) se običajno pojavi na obrazu po poškodbi ali piku žuželke. Med nosečnostjo in v sklopu jetrnih obolenj so lahko številni. Osrednja žila angioma je arteriola, iz nje pa potekajo drobne kapilare kot pajkove nožice.

Erythrosis interfollicularis colli – teleangiektatična rdečina med normalno obarvanimi dlačnimi mešički se zaradi dolgotrajnega izpostavljanja soncu pojavi simetrično na obeh straneh vratu in zgornjem delu prsnega koša (dekolteju). Pridruženo ji je lahko tudi rjakavsto obarvanje kože (hiperpigmentacija) – govorimo o erythromelanosis interfollicularis colli.

Uspeh laserskega odstranjevanja teleangiektazij in venektazij na spodnjih udih pa ni vedno tako dober kot zdravljenje teleangiektazij na obrazu. Vzrok za to je drugačna zgradba žil in velikokrat pridružena tudi druga venska bolezen. Z ustezno aparaturo in izbranimi parametri ter z upoštevanjem primerne indikacije pa lahko tudi pri tej lokalizaciji dosežemo estetsko lepe rezultate.

Z laserjem odstranjejemo tudi različne žilne tumorje, kot so senilni češnjasti hemangiomi, venska jezerca, piogeni granulomi, glomus tumorji…

Prednosti laserske metode zdravljenja

Če primerjamo laserski poseg z drugo obliko odstranjevanja kožnih žilnih sprememb   (n.pr. elektrokoagulacijo) je laser učinkovitejši in poseg manj boleč.

Možni stranski učinki

Uporaba sodobnih laserskih sistemov v rokah izkušenega terapevta zmanjša možnost nastanka stranskih učinkov, pa še ti, ki eventuelno nastanejo, so večinoma prehodni.

Med posegom se čuti bolj ali manj intenzivna pekoča bolečina, po posegu pa lahko nastane nekaj dni trajajoča rdečina in / ali oteklina tkiva (odvisno od lokalizacije posega).

Na mestih, kjer so žilice širše in ležijo globje v koži, se pojavijo drobne krastice, ki po določenem času odpadejo – na obrazu v nekaj dneh, na spodnjih udih bistveno kasneje.

Po posegu lahko nastanejo tudi premiki pigmenta – svetlo ali temno obarvane lise, ki pa običajno izginejo v nekaj mesecih.

Možen je tudi pojav brazgotine, zlasti pri ljudeh, katerih koža na vsako travmo in vse posege reagira na ta način.

Navodila za ravnanje pred in po laserskem posegu

Kože, na kateri nameravamo izvajati poseg, ne smemo vsaj 1 mesec pred in 1 mesec po posegu izpostavljati soncu ali umetnim virom UV žarkov (solariji).

Na teh mestih pred tretmajem tudi odsvetujemo uporabo fotobčutljivih krem, po njem pa pretirano močenje kože in uporabo agresivnih mil.

Podrobnejša navodila, ki jih je potrebno upoštevati, da bo poseg čim bolj uspešen in tudi varen, pa dobi vsak posameznik od svojega zdravnika – terapevta.