Lasersko odstranjevanje dlak

Prekomerna poraščenost je pogosta težava, ki se pojavlja tako pri ženskah kot pri moških. Spremlja nekatera bolezenska stanjahormonske motnje, pogosto pa se pojavi tudi zaradi uživanja nekaterih zdravil.

Ženske se pogosto odločajo za:

 • trajno odstranjevanje dlak na obrazu,
 • trajno odstranjevanje dlak v predelu pazduh,
 • trajno odstranjevanje dlačic v bikini predelu in
 • trajno odstranjevanje dlak na nogah.

Moški, zlasti športniki, pa se najpogosteje odločajo za odstranitev dlak na hrbtu in odstranitev dlak na prstnem košu.

Vrhunska laserska tehnologija in tehnologija intenzivno pulznega svetlobnega vira nam danes omogoča trajno odstranitev dlak.

Metode za odstranjevanje dlak

Metodi, ki jih uporabljamo za trajno odstranjevanje dlak in dlačic:

1.)Lasersko odstranjevanje dlak

Za trajno odstranjevanje dlak so med najučinkovitejšimi diodni laserji. Mi uporabljamo diodni laser z valovno dolžino 810mm. Tehnični podatki tega laserja ga po svetovnih strokovnih merilih uvrščajo v sam vrh podobnih aparatur – tako po učinkovitosti, kot tudi varnosti. Vgrajen ima sodoben hladilen sistem, ki hladi tkivo pred, med in po emisiji žarka, s čimer se prepreči toplotna okvara tkiva v okolici tretiranega področja.

2.)Trajno odstranjevanje dlak z IPL

Moteče dlake odstranjujemo tudi z intenzivno pulzno svetlobo (IPL). Ta metoda se tudi v svetu vse več uporablja, ker je skoraj povsem neboleča in za določene dlake prav tako učinkovit. Z nanosom optično nevtralnega gela na obravnavano kožno površino olajšamo drsenje ročnika po koži in omogočimo hlajenje tkiva.

Z izbiro aparature (največkrat kombiniranje) in določitvijo primernih parametrov žarkov, postopek odstarnejvanja dlak prilagodimo vsakemu posamezniku.

Velikokrat je potrebno tudi podporno zdravljenje, odvisno od vzroka nastanka prekomerne poraščenosti.

Lasersko odstranjevanje dlačic – prednosti

V primerjavi z drugimi metodami odstranjevanja dlak je laserska in IPL fotodepilacija veliko bolj učinkovita, poseg pa manj boleč.

Način delovanja laserske in fotoepilacije

Z delom aparata, skozi katerega prehajajo žarki, se počasi premikamo po vsej površini, ki je predvidena za poseg. Žarke vpija rjavi tkivni pigment (melanin), ki je v dlačnih mešičkih najbolj zgoščen v fazi aktivne rasti dlak. Takrat ga žarki toplotno uničijo.

Zato je postopek potrebno z različnimi presledki, ki so odvisni od trajanja rastnega obdobja dlak na določenem predelu telesa, ponavljati vsaj 6-krat.

Ker pa se koža obnavlja in s tem tudi dlake, se priporoča vzdrževanje stanja vsaj 1-krat letno.

Kaj je potrebno vedeti pred laserskim posegom?

 • Koža, na kateri bomo izvajali poseg mora biti čim bolj svetla, neosončena. Zato vsaj dva meseca pred načrtovanim posegom odsvetujemo sončenje ali izpostavljanje umetnim virom UV žarkov (solariji). Prav tako se v tem času ne smejo uporabljati sredstva za samoporjavitev kože.
 • Štiri tedne pred posegom se dlake ne smejo puliti ali odstranjevati z depilacijskimi kremami in voskom. Odstranjujejo se lahko le z britjem ali striženjem.
 • Pred lasersko epilacijo se na mestu posega ne smejo uporabljati fotoobčutljive kreme (z eteričnimi olji, parfemi)
 • Tudi nekatera zdravila povzročajo povečano občutljivost kože na žarke, zato vas prosimo, da pred posegom s seboj prinesete spisek zdravil, ki jih uporabljate.

Nega kože po laserskem posegu

 • Za nego kože po fotoepilaciji je primerno le indiferentno mazilo, ki se dobi v lekarni, brez recepta (npr. Bepanthen, hladilno mazilo…)
 • Prve dni po posegu tretiranega predela kože ne priporočamo umivati s pretoplo vodo in ne uporabljati agresivnih mil ter deodorantov.
 • Vsaj 1 mesec po opravljenem posegu se kože ne sme izpostavljati soncu. Potrebno jo je zaščititi mehanično s pokrivali oz. oblačili, kjer pa to ni možno, pa večkrat dnevno namazati s kremo, ki vsebuje visok kemično ali fizikalno delujoč zaščitni faktor (SPF 50+).

Uspeh laserskega posega

Popolnoma vse dlake s fotoepilacijo težko odstranimo. Večinoma pri temnih dlakah dosežemo 70-90% redukcijo.

Seveda pa je uspeh laserske fotoepilacije odvisen tudi od vzroka prekomerne poraščenosti. V primeru bolezenskih stanj in hormonskih motenj je potrebno te tudi zdraviti.

Možni stranski učinki laserskega posega

Stranski učinki so pri sodobnih laserskih in IPL sistemih zelo redki in večinoma prehodni.

Med posegom se čuti bolj ali manj neprijetno pikanje, po posegu pa lahko nastane zlasti okrog dlak nekaj dni trajajoča rdečina ali/in oteklina tkiva (odvisno od lokalizacije posega). Kjer so močnejše in gostejše dlake se lahko pojavijo tudi površinske opeklinice, ki se hitro prekrijejo s krastico. Ko ta odpade, je koža na tem mestu nespremenjena.

Možni so tudi premiki pigmenta – svetlo ali temno obarvane lise, ki pa običajno izginejo v nekaj mesecih.

Edini trajni stranski pojav je možna brazgotina, ki se lahko pojavi predvsem pri ljudeh, katerih koža na vse posege reagira na ta način.

Večini stranskih pojavov se lahko izognemo z doslednim upoštevanje navodil zdravnika.