Zdravljenje prekomernega znojenja z botoksom

Prekomerno znojenje – zdravljenje z botoksom (botulilnom)

Največ težav povzroča ljudem prekomerno znojenje (oz. prekomerno potenje), katerega vzrok nastanka ni povsem pojasnjen. Govorimo o primarni ali emocionalni hiperhidrozi, ker so intenzivna čustva in stres pogost neposreden povod intenzivnega znojenja.

Prekomerno znojenje – najpogostejše oblike

Najpogostejše oblike so prekomerno:

  • znojenje pod pazduho
  • potenje stopal
  • potenje dlani

Koža, ki se prekomerno znoji postane zmehčana in tako bolj občutljiva za bakterijske in glivične infekcije. Nekontrolirano prekomerno znojenje pa tudi zmanjšuje kvaliteto življenja – težave se pojavijo tako v zasebnem kot tudi poklicnem življenju.

Prekomerno znojenje – potek zdravljenja

Botulinski toksin (Botox, Vistabel, Dysport) se s tankimi iglicami vbrizga na večih mestih v globino kože, kjer se nahajajo znojnice. S tem se zavre sproščanje acetilholina, ki sicer aktivira znojnice.

Učinek je prehoden, zato je potrebno postopek vsakih nekaj mesecev ponoviti.

Prednosti zdravljenja prekomernega znojenja z botoksom so:

  • Hitro vidni in dobri učinki (začetni učinek se opazi že v nekaj urah, popolni pa v nekaj dneh)
  • Razmeroma enostaven, kratkotrajen in varen postopek aplikacije.

 

Prekomerno znojenje – zdravljenje ni boleče

Največkrat pred posegom, zlasti v področju pazduh (znojenje pod pazduho), lokalna anestezija ni potrebna, ker je poseg le minimalno boleč.

Na občutljivejših lokalizacijah (potenje dlani, potenje stopal) in pri ljudeh z nižjim bolečinskim pragom, pa jo opravimo s hlajenjem in/ali z aplikacijo anestetičnih krem.

Prekomerno znojenje – stranski učinki posega

Stranski učinki so redki in še ti vsi prehodni.

Na obravnavanem predelu kože se lahko pojavita rahla rdečina, ki je prisotna nekaj ur in manjša modrica, ki izgine v nekaj dneh.